Härlig är jorden

livet i stort / Stockholm, finkultur, fotografi, frukost, höst, musikal, mys, plugg, populärkultur, slitet, äventyr / Permalink / 0
 
Här är det bara glada miner, som vanligt! Jag fryser konstant och är ledsen och djävlig, men det hjälper ju då med levande ljus i duschen (alltså inte direkt i duschen men ni fattar) och ny skitsnygg vinterkappa. Härlig jag känner mig som uppenbart använder mig av överkompensation men ingen är perfekt, right..? Men till mitt måendes försvar har jag ganska precis fått IBS vilket i princip präglar hela tillvaron just nu. (Jag måste säga att det passar otroligt bra att jag precis läser om coping och de påfrestningar som kan komma med ett sjukdomstillstånd/besked. Det ger liksom lite djupare förståelse för min egen situation.)
 
I lördags for jag och mamma till Stockholm för att mysa och se Book of Mormon på Chinateatern. Musikalen var sjukt rolig pga politik + Per Andersson och fantastiskt väl framförd med klockren humor och fantastisk show! Utöver föreställning åkte vi gullig hiss på hotellet, åt fantastiskt god mat och shoppade en hel del (kompensationen u know). När vi åkte tillbaka på söndagen fick vi sällskap av mormor, åtminstone till Norrköping, så det var mysigt att se henne igen.
 
 
Ytterst drömmig utsikt över typisk Stockholmsk innergård från vårt hotellfönster.
 
Jag kan typ inte låta bli att ta en massa bilder på alla fina löv i höstsolen. Det är bara för fint för att motstå.
 
Igår läste jag ut Utvandrarna som jag kämpat med i 563 sidor tillika två månader. Eftersom jag är en musikalnörd och är störtförälskad i Kristina från Duvemåla visste jag ju i stora drag vad som skulle hända och det var väl för väl med tanke på hur olidligt segt Moberg skriver ibland. Flera sidor kan gå åt till en sidoberättelse som inte egentligen för berättelsen frammåt. Nog för att dessa berättelser kan vara mysiga och säga något om såväl karaktären som tiden men det kan va lite småsegt ibland.
 
Idag har jag hämtat ut tre nya böcker som jag köpte härom veckan. En av dem är Food Pharmacy som handlar om mat som är bra för tarmfloran som i sin tur är en viktig del av immunförsvaret. Nu hoppas jag att jag får massa goa tips på vad jag kan käka för att må lite bättre både psykiskt och fysiskt. Jag har redan hunnit testa ett recept och det var rätt gott. Det var den här bönröran som jag åt till brocolli och potatis. Jag återkommer med rapport om några veckor. 

Helgstämning

SSK, livet i stort / HBTQIA+, QUEER, SSK, fiesta, friendz, höst, medfak, plugg, sjuksyrra, vården, äventyr / Permalink / 0
Har suttit hemma och skrivit individuellt basgruppsunderlag (IBU) hela dagen, samt lyssnat på musik och skickat intresseanmälningar till en rad olika hyresvärdar. Vanliga måndagsbestyr med andra ord. I helgen var jag på nioårskalas på schlätta utanför Norrköping. Jag fick bland annat lära mig grunderna i musical.ly, men jag betvivlar starkt att det lär bli min främsta plattform någon gång snart... eller någonsin.
 
 
Från ett kalas till ett annat drog jag så vidare åt annat håll på vår älskade Östgötaslätt. Denna gång ner till Rimforsa för att fira Amanda som fyllt 20 tidigare i oktober. Hon hade planerat fantastisk mycket tapas som alla hjälptes åt att laga, eller ja alla utom jag då som kom sist. Helt galet lyxigt att komma in från höstrusket till ett varmt hus fullt av mina älsklingsmänniskor samt massvis utav nylagad god mat! Det fanns dessutom alkoholfritt vitt vin, min absolut bästa dryck (efter alkoholfri mojito).
 
Vi dansade in på småtimmarna och när vi insåg att klockan var halv två och vi kanske borde sova blev vi lite småhungriga så vi körde en vickning på det och kom inte i säng förens halv fyra... så kan det gå. Det var utan tvekan värt den smärre sömnbristen eftersom det var en supermysig kväll och natt. Efter fem timmars sömn åt vi frukost i några timmar eftersom tåget blivit sent, surprise surprise, innan vi tog bussen tillbaka till stan. Kärleken till dessa människor är verkligen magisk. Kvinnlig vänskap är bland det coolaste jag vet alltså. Det är något särskilt där. Lite magi måste det banne mig vara.
 
Idag har jag läst på om folkhälsa för att kunna skriva om hälsans bestämningsfaktorer (en modell som förklarar sambandet mellan samhällets nivåer och individens hälsa). Jag tänkte "snabbt och smidigt" och gick in på folkhälsomyndigheten för att hitta lite siffror som kunde användas för att exemplifiera. Där fanns en rapport från 2015 om transpersoners hälsa och hälsans bestämningsfaktorer. Efter att ha läst bara en liten bit slogs jag totalt av...sorg. Mer än var tredje transperson övervägde allvarligt att ta sitt liv någon gång under året innan och var tredje person hade någon gång försökt att ta sitt eget liv. En tredjedel har någon gång tvingats till sex och mer än hälften undviker ofta att gå ut själva av rädsla för att bli ofredade på något sätt. Det är så grovt jävla fuckat att vi har människor i vårt samhälle som känner sig så pass otrygga, och med all rätt. Att dessa personer samtidigt har fett lågt förtroende för institutioner som exempelvis vården är bara så problematiskt och sorgligt. Hur ska samhället kunna hjälpa människor som är extra utsatta för brott om det inte finns något förtroende för myndigheter över huvud taget? Det börjar med oss alltså och det gör mig både hoppfull och varm i själen när vi under föreläsningar diskuterar både när och varför kön och sexuell läggning är relevant data att samla in från patienter. Jag hoppas att vi vågar ifrågasätta även efter utbildningen, ute på avdelningarna och i fikarummen och att vi tar fighten så ofta vi bara orkar.
 

Oktoberkänsla

SSK, livet i stort, studentliv / QUEER, SSK, fika, fotografi, friendz, höst, kyrkan, plugg, populärkultur, sjuksyrra, slitet, student, tvserie/film / Permalink / 0
Nämen oj så tiden går när en har mycket att göra! Nu har det visst blivit något sorts fjortondagars intervall på blogginläggen här så jag uppdaterar väl lite om vad jag haft för mig den senaste tiden som vanligt. Sist jag skrev var det regnbågsvecka i Linköping vilket såklart även innebar att jag gick i paraden. Jag brukar alltid gå med kyrkan, eftersom det är genom kyrkan jag från början kom i kontakt med paraden, typ 2012. I år hade jag dock fler möjliga organisationer att gå med men det känns liksom viktigast att gå med kyrkan och visa alla att vi är fler kristna som inte har en pinne i röven än som har det!
 
Jag har njutit av både säsongsstarten av diverse TV-serier, så som Grey's Anatomy, samt av det fantastiska vädret som kikat fram mellan regnskurar och tunga moln. Jag hängde med Sabina och försökte klättra i magiska ekar.
 
Det har verkligen varit sinnessjukt fint ljus den senaste tiden och jag blir så besviken på min simpla mobilkamera som aldrig riktigt lyckas fånga det på bild... Men jag har stannat otaliga morgnar på väg till skolan för att ta bilder på träd eller gator, eller mig själv..
 
Jag har pluggat en hel del, och varit lite småsjuk aka haft IBS-mage pga carpat lite för mycket och inte hållit mina rutiner... *angel face* Men jag har försökt peppa mat och livslust genom att käka lunch på café och använda foundation OCH läppstift på samma dag (det händer typ aldrig längre..)
 
I helgen bodde jag dessutom hos Albin och passade två förskolekids aka småsyskon till honom. Vi hade tacomys på fredagen och en lång och utdragen nattning med vyssan lull gånger fem och bockarna bruse i någon sorts teatralisk improvisationsakt. Lördagen fikade vi mest och lekte lekpark och promenerade, till det stora vagnlösa barnets förtret. På kvällen åt vi allt gott en kan tänka sig, eller godis, popcorn och ostbågar som det också kan kallas. Söndagmorgonen blev lite stressig för min del då jag skulle iväg på en utbildning för att bedriva sexualupplysning för ungdomar som hölls på campus. Fett värd helg, trots att den slutade i en rejält fuckad mage pga liite för rolig helg för att palla hålla på rutinerna..!
 
Ikväll har Johanna varit här och gjort min supersömniga och oproduktiva dag betydligt mycket bättre. Jag fick dessutom veta att första inlämningsuppgiften blivit godkänd vilket såklart känns amazing!! 
 
Avslutar med en sliten och skeptisk (och lite rädd?) brud med 80-talstofs från häromdagen. Var så artiga!
 
 
Till top