Semester och umamifirande

livet i stort, studentliv / Kärleksakuten, SSK, friendz, frukost, kyrkan, litteratur, medfak, plugg, semester, sexpol, sexualpolitik, sjuksyrra, student, tenta, äventyr / Permalink / 0
Hej hej hej
Nu är jag åter tillbaka här i cyberspace och på bloggis. Jag har en del idéer om inlägg jag vill skriva. Ska bara samla kraft att faktiskt knåpa ihop dem också. Till dess får ni några bilder från veckorna som gått.
 
För två veckor sedan befann jag mig här under den spanska solen och drack flaskvatten. Det måste en egentligen inte längre. Det spanska kranvattnet har blivit betydligt bättre på senare år så pass att även turister kan dricka det. Lucas hade dock en otrevlig erfarenhet av oanvända rör bara någon vecka tidigare så vi beslutade att inte ta några risker med tanke på vår ovisshet om lägenhetens vattenledningar. Solkusten bjöd på en massa god mat och take away-mojito, samt en urtrevlig församling i Svenska kyrkan i utlandet (SKUT). Eftersom kompisarna liksom skaffat sig en vardag där nere nu fick jag hoppa in lite i den vilket innebar att jag bland annat fick hoppa in på en barngrupp en eftermiddag. Att leka elefant/giraff som blir uppäten av treårig tiger/lejon var minst lika roligt i den gassande spanska vårsolen så no complaints.
 
Jag träffade en ny moppskompis också!!
   
Och så åkte vi på en liten roadtrip till bergen för att vandra på en gammal bergsväg som en gång var världens farligaste men som nu är ofarlig och mest bara himla vacker. Jag lyckades dock inte få till en enda snygg bild, men här på Beas instagram finns en fet bild.
Look at this view!!??
Sen landade jag på ett snötäckt Arlanda. Det var så dåligt skyltat till utgången jag skulle till för att ta bussen så jag blev fett nervös. Har ni också den tanken om att alla flygplatser är gigantiska och att det kan ta typ en och en halv timme att ta sig igenom? Det händer ju aldrig, inte ens på typ Schiphol, utan tar alltid ca en kvart oavsett vart en ska, men men. På bussen fick jag den FANTASTISKA nyheten att jag blev godkänd på anatomitentan (Woho!!!) och firade med mamma och Max umamiburgare. Highly recommend.
Veckan som gått har mest bestått av att ligga i sängen med förkylning, men jag tog mig iväg på en minimässa i Norrköping tillsammans med Kärleksakuten i onsdags. Där träffade vi alla Nollan, men eftersom det i princip bara är medfak som tar in nu till våren så var det inte supermycket folk. Vilket var rätt skönt med tanke på att jag var genomförkyld. Jag var i skolan från tio till fyra och åkte sen direkt till mässan och stod där och körde kondomchallenge med alla som vågade sig fram. Det gick ut på att para ihop rätt kondomförpackning med rätt kondom av RFSUs fyra mest sålda kondomsorter. Det var verkligen superkul att se på när folk kände och funderade över de olika kondomerna och att få berätta för både nollan och en del faddrar och andra aktörer om vad vi gör i föreningen.
 
Nu är termin två igång med full fart farmakologi och så även nolle-P. 100 % värt trots att jag ex kom i säng 06 imorse hehe. Skaffade Netflix igen häromdagen och har sett ikapp mina favoritserier som jag missat det senaste halvåret. Kan bjucka på en lista med mina bästa Netflixtips vad det lider.
Hörs!

Första veckoinlägget 2018

SSK, livet i stort / Stockholm, friendz, malmö, musikal, plugg, podd, skörheten & odjuret, slitet, student, äventyr, ångest / Permalink / 0
Tänkte skriva gott nytt år men just nu känns det lite som en lögn. Jag spenderade kvällen och natten hos Albin med att se Twilight-filmerna, gråta och äta glass som jag inte egentligen gillar direkt ur förpackningen. Go start på det nya året, am I right?
 
Puffy McPuffeyes & en relaterbar meme
 
Men okej, året har inte enbart sugit röv hittills. Jag har åkt en massa tåg, bland annat till Stockholm igår för att fixa det sista på tatueringen och fylla i den gamla som skavts bort lite grann och det känns nice att den nu är helt färdig. Bara att börja spåna på nästa i ordningen.. Jag började dessutom terapiåret bra med att inte skjuta på det utan sitta hela tågresan med programmet. Kanske intressant för personen bredvid också att få läsa om acceptans och exponering, en vet aldrig, det kanske var precis vad personen behövde just den dagen?
 
I helgen var jag dessutom i Malmö med mormor på en supersnabb 24-timmarsvisit. Vi gick på jakt efter rosa öronmuffar till en kollega som skulle sluta på hennes jobb och drack lemonad på nåt mysigt ölhak. På kvällen gick vi på Malmö Opera och såg Spelman på taket som verkligen var så sevärd med fantastisk ensembel - framför allt imponerande dansare!
 
Folk & Rock var ett soft ställe med gosig stämning. Mormor bar ny tröja med liten polokrage (försökte förklara att det heter turtle neck nuförtiden men hon köpte det inte riktigt) och nytt julklappshalsband. Älskar grejen med att klä upp sig när en går på teatern och operan. Det känns som så festligt!
 
För exakt en vecka sen hade jag den fruktansvärda anatomitentan som inte kändes fullt så hemsk när en väl satt där i salen och skrev - men vi får se hur det gick om någon vecka. Vaknade i panik imorse och var helt övertygad om att jag missat vitala grejer och därmed är underkänd, men jag tar det inte som ett omen utan mer som ett uttryck för generell ångest. Ah, det ljuva livet.. Idag har det legat en vacker dimma över hela staden och jag har haft dimma i hjärnan. Därmed har jag ägnat dagen åt att lyssna på podcast och äta, men även pressat ur mig en catchy reflektion som ska presenteras imorgon. Fantastiskt bra planerat att skjuta på det till sista dagen och därmed riskera att behöva göra det inte bara med andan i halsen utan även med klumpen i halsen och dimma i hjärnan. Ye live n ya learn.
 
Imorgon är sista dagen i skolan för denna termin och på torsdag drar jag till bästisarna i Spanien för en välbehövlig paus. Ses på andra sidan med solbränna och påfyllda energidepåer, y'all!

2017 i listformat

livet i stort / 2017, Nyår, årskrönika / Permalink / 0
 
Min största personliga framgång i år är:
Jag började ta mitt mående på allvar och vågade be om och till och med krävde den hjälp jag vet att jag behöver och förtjänar.
Jag bytte spår totalt och fick ompröva allt jag någonsin tänkt om mig själv och min framtid. Kom ut på andra sidan med så mycket kraft.
 
Det här gjorde jag 2017 som jag aldrig gjort förut:
Jag gav upp till 100 % och flyttade tillbaka till Linköping. Det kändes helt rätt, men det tog emot att göra något som kanske uppfattas som ett misslyckande av andra runt om.
 
 
De här länderna besökte jag:
Paris med familjen i april där jag även träffade Amanda som bodde där vid tillfället.
I juli var jag i Köpenhamn med Lotta och Elliot ett par dagar och käkade vegansk snabbmat och firade att Lotta fyllde år med massa go bärs och dans i sommarnatten.
 
Det här saknade jag 2017:
Efter april saknade jag Helge väldigt mycket, men vi har fortfarande bra kontakt och jag hoppas kunna åka ner till Göteborg en del även i år.
Jag saknade som vanligt sammanhang. Det är nog min eviga struggle att lyckas vila i tillvaron även utan ett superstarkt och självklart sammanhang.
 
 
 
Det här datumet från 2017 kommer jag minnas:
29 november var det demonstration på trädgårdstorget i Linköping för att belysa slavhandeln i Libyen. Det var en känsla och en samling människor som jag inte sett innan på demonstration i den här staden. Det var organiserat av unga personer och de allra flesta talarna var unga afro-svenskar som höll så jävla passionerade, snygga och kloka tal som belyste problemet på flera nivåer och där det förbjudna vågade uttalas. Vita människor och västvärlden har gjort och fortsätter att exploatera stora delar av världen vilket även innebär att vi exploaterar människorna som lever och arbetar där. Att slavhandeln har kopplingar till migration är heller ingen hemlighet vilket gör det till en europeisk angelägenhet minst sagt.
 
Det här var var min största karriärsmässiga framgång:
Jag valde ju min framtida karriär kan en väl säga och det måste väl ändå ses som en framgång. Sen fick jag en hel massa jobberbjudanden och fick till och med tacka nej till saker vilket inte riktigt varit fallet tidigare i livet. Började jobba både som vikarie på förskola och som ordinarie på ett boende inom äldrevården plus att jag under hösten jobbat extra med samtalsgruppen.
 
 
Mina bästa läsupplevelser:
Jag har inte läst supermycket under 2017 men en bok jag verkligen gillat som jag läst var Stjärnor utan svindel av Louise Boije af Gennäs som jag skrev lite om här.
Får såklart inte heller glömma Utvandrarna som nog inte passar alla, men som var perfekt för en sån som mig. Den finns i pocket på biblioteket här och vad är bättre än att läsa pocket som dessutom har eget soundtrack i form av 2 h 45 min musikalmusik (se: Kristina från Duvemåla).
 
Min bästa tv-serie:
2017 har verkligen varit ett starkt TV-år i min mening vilket gör det så mycket svårare att välja. Ett par favoriter har varit Supergirl, Vår tid är nu, Enkelstöten och Call the midwife.
 
 
Det här önskar jag att jag hade gjort mer:
Terapin. Jag är så glad och tacksam över att jag fått möjlighet att jobba med mig själv och mitt mående. Därför skäms jag också lite över hur dåligt det gått att upprätthålla en rutin kring detta. Det skulle jag gjort mer och kommer göra mer 2018.
Dansat. Jag tror att de allra flesta borde dansa mer. Jag önskar hur som helst att jag dansat mer. På klubb, i vardagsrum och korridorer. Mer av all typ av dans tack, 2018.
 
Min födelsedag 2017:
10 augusti blev jag tjugo vilket jag firade med att åka till Vimmerby tillsammans med mamma och mormor. Vi gick först på Astrid Lindgrens värld vilket blivit något av en tradition de senaste åren just på min födelsedag. Förra året slog vi dock på stort och åkte även till Astrid Lindgrens näs - hennes barndomshem som numer agerar museum. Där finns en otroligt vacker och fanimej magisk trädgård med underbara blommor och häftiga konstverk.
 
 
Det här fick mig att må bra:
- Flytten hem
- Sam Smiths nya album "The thrill of it all"
- Podcasten Skäringer & Mannheimer
Och en hel del annat som att äta mat med människor jag älskar och att se tv-serier med familjen och att promenera i princip överallt.
 
Nu är jag så redo för ett nytt januari och februari och mars osv osv.
2018, let's go.
Till top