En månad, count down

SSK, livet i stort, studentliv / planer, sjuksyrra, vården, äventyr / Permalink / 0
Om exakt en månad börjar jag plugga igen. Denna gången ska jag plugga sjuksköterskeprogrammet på Linköpings Universitet. Trots att jag egentligen är sjukt taggad på att lära mig ALLT om hur en bemöter människor i behov av hjälp och stöd osv så tar det emot att prata om att jag ska läsa till sjuksyrra. Jag inser själv att det är löjligt och onödigt att skämmas över ett yrkesval som både gör reell skillnad och som jag själv verkligen imponeras av. Men trots detta finns det något internaliserat kvinnohat i denna människokropp som gjort att jag alltid valt bort typiska kvinnoyrken när jag tänkt på min framtid. Jag har länge förknippat kvinnodominerade yrken med misslyckande från min sida, som om det vore sämre än att bli något annat helt bortsett från om det yrket varken skulle göra nytta eller vara något jag brinner för. Det bor en omänsklig overachiever i mig som ständigt påminner om att jag kan och borde göra mer, bättre och större saker med livet. Overachiever-monstret vill egentligen bara gå på vad som anses creddigt och väljer gärna utbildning efter vad som är svårast att komma in på. Så nu är jag här, en månad till startskottet och taggad till tusen på patientkommunikation, såromläggning och PVKer men samtidigt rätt övertygad om att jag kommer hoppa av förr eller senare och göra nåt creddigare som att bestiga Kilimanjaro eller bli thoraxkirurg.
 
Förhoppningsvis får monstret mersmak när den inser att en alltid kan satsa på att bli bäst i klassen och nöjer sig med att plugga SSKA i tre år för att bli den bästa syrran någonsin skådad. Tills vidare läser jag scheman på TimeEdit och längtar efter litteraturlistor, samt klappar på monstret och viskar "Vi kan alltid hoppa av om det skulle vara helt outhärdligt mediokert."
 
Nu har jag bara tre jobbpass kvar innan semester och Karlstad och Stockholm pride och skärgården (och så småningom skola)!!!
 
Slänger in några bilder på min egenodlade mynta som inte alls är såhär pluttig längre utan säkert sju cm hög och med många skott som börjar växa till sig. Yay!
Over and out!

Ölandssemester

livet i stort / Klintagården, fika, fotografi, friendz, mys, planer, semester, sjuksyrra, sommar, vården, Öland, äventyr / Permalink / 0

Hittills i juli har jag jobbat och jobbat och haft minisemester gånger två och så slappat lite.

Jag har kollat på en av mina all time favoritfilmer utöver Pulp fiction och Änglagård andra sommaren, nämligen Kyss mig.
 
Det har varit grymma solnedgångar senaste tiden och här fångades en av dem i orkidéns tunna blad.
 
En förmiddag innan jobbet gick jag och mamma ut och plockade blåbär och lite lite vildhallon. Perfekt till frukost tillsammans med yoghurt och en sked chiafrön.
 
I fredags åkte jag tåget mot Öland och möttes av en solbränd bästis på Kalmar Centralstation. Vi käkade lunch med Beas päron i Kalmar innan vi åkte vidare mot ön och Klintagården. Efter att ha lämnat av Beatrices föräldrar på gården åkte vi in till Borgholm för att köpa ett födelsedagskort till Lucas. När vi ordnat presenter och kort färdigt passade vi på att fika lite. Jag försökte ta en spontan smygbild när vi fikade, men blev uppenbarligen avslöjad...
 
Under helgen fick jag den stora äran att bo i Bea o Lucas husbil, en skåpbil som de byggt om till hem för att resa runt Europa med i höst och vinter. Beatrice gjorde mig sällskap i bilen och det var verkligen hur mysigt som helst att ligga där under tjocka täcken i morgonljuset och den något kyliga luften.
 
I lördags fyllde Lucas 20 år, vilket var anledningen till att jag åkte just denna helg. Vi gick ett stort gäng på loppis efter frukosten och sen gick fem av oss vidare mot en närliggande camping. På Lundegårds camping fanns Jurassic Expo, en tysk dinosaurieutställning, som födelsedagsbarnet ville besöka och det var faktiskt ganska kul! Det var dock inte värt 150 spänn för att titta på två meter höga plastdinosaurier och gå en tipspromenad utan facit.
 
Dör för vågigt badhår alltså! Vad som inte syns är dock de enorma tovorna i bakhuvudet som borde borstas ut..
 
På lördagskvällen/natten gick vi ett gäng till Sinus för att lyssna på Mares som skulle köra live vid elva. Jag och Beatrice taggade som fan inför den enda låten vi faktiskt kunde sen innan och dansade som idioter när den väl kom på. Typiskt dock att den började just när vi stod i baren och skulle betala.. hets hets hets!
 
I söndags gick vi upp skapligt och åt frukost ute i solen medans Lucas roddade ljudet på en gudstjänst. Efter frukost städade vi iordning husbilen och satt sen och chillade och scrollade mobilen någon timme. Beatrices föräldrar skulle åka hem samma dag så de skjutsade in mig till Kalmar på vägen, men innan dess åt vi lunch på  gårdens restaurang. (Det var tacobuffé. Mumma!)
 
Runt sex på kvällen var jag hemma med mina nya snygga Klintastrumpor och lite ont i magen.
 
Jag och Helge har just bokat hotell till Stockholm pride. Nu har jag bara sex arbetsdagar kvar innan semester, Karlstad och pride. Åtta pass kvar sammanlagt på avtalet innan tre år av utbildning. Wehoo!
Ha det gött, allesammans!

Mina bästa sommar i P1

livet i stort / LESBISKT, QUEER, musik, populärkultur, radio/musik, sommar, tips tips tips / Permalink / 0
Jag älskar Sommar (och Vinter) i P1. Det är inte så att jag älskar det på ett principiellt plan, ibland är det rent ut sagt skit, men jag älskar de starka berättelserna som kombinerat med musik blir till konstverk som kan beröra, bekymra och inspirera. Här följer en rad tips på sommarprogram jag upptäckt genom åren och som lämnat något litet kvar.
 
Image result for william spetz sommar i p1
William Spetz, sommaren 2017
Detta är gråtigt, speciellt för den som förlorat en älskad mormor eller för någon som liksom jag själv har en älskad mormor att en dag förlora. Det är något särskilt med människor som berättar om andra människor som de älskar, eller älskat. Det blir så lätt att relatera, särskilt när det inte handlar om någon storslagen hjälte, utan om en helt vanlig mormor som lagar plättar och har en stuga på landet.
 
Image result for bianca och tiffany kronlöf sommar i p1
Bianca & Tiffany Kronlöf, sommaren 2016
Jag minns hur hyllningen till systern värmde min insida när jag hörde deras program. Sen minns jag inte om resten var bra, men det är värt att lyssna enbart för det.
 
Antje Jackelén, sommaren 2014
Ärkebiskopen berättar om hur det var att komma som (tysk) invandrare till Sverige och hur hon hittade sin tro, och hon gör det på ett lättillgängligt sätt! Jag imponeras så mycket av hennes förmåga att sänka tröskeln till kristendomen och göra den tillgänglig för alla som är intresserade, utan att bli påträngande. Big time idol!
 
Related image
Karin "Kakan" Hermansson, sommaren 2014
Jag älskade Kakans sommaprogram främst därför att jag kände igen mig så mycket i det hon berättade. Varnar för att åtminstone jag grät som en idiot, eller bara som en ledsen och lättrörd person, när jag lyssnade på programmet första gången. Jag uppskattar dessutom hennes sätt att hylla kvinnor utan att skamma kvinnor som inte lever likadant. Jag försöker ofta att leva efter hennes motto "kan en kvinna få leva?". 
 
Image result for emil jensen sommar i p1 
Emil Jensen, sommaren OCH vintern 2016
I sommarprogrammet pratar Emil om hur det varit att förlora sin syster alldeles för tidigt och om sorgen som till slut inte gråter längre utan bara bär rosa byxor. I vinterprogrammet pratar han om att bryta upp och separera, men också om mänskliga rättigheter och tramsiga grejer och sånt trevligt. Jag avslutar med ett citat av geniet själv. "Om ensam är stark, då är jag fan hellre svag, om själv är bästa dräng, då är jag hellre en skitdålig dräng. Och om man står sig själv närmst, då ligger jag hellre ner, nära någon annan... [...] Nu när jag slagit hål på de gamla klyschorna, kan jag passa på att säga kvällens viktigaste budskap, ta ut glädjen i förskott, annars kanske det inte blir någon glädje över huvudtaget, så ta ut glädjen i förskott!"
 
Image result for nina hemmingsson sommar i p1
Nina Hemmingsson, sommaren 2015
Nu var det ett tag sen jag lyssnade på Ninas program, men ett tag var detta mitt go to place närhelst jag behövde tröst. Hennes röst var så lugnande och pratet om den bottenlösa sorgen var bara för sann för min varelse. Jag minns också hur fint det var att höra henne prata om sin mammas hemliga lesbiska relation. Det är alltid nåt som bränner lite när jag hör/ser/upplever lesbisk historia, även om denna historia utspelar sig 2005.
 
Inte ännu lyssnat, men är tagg på följande...
 
Image result for lars winnerbäck sommar i p1
Lars Winnerbäck, sommaren 2000 och 2008
 
Image result for eva dahlgren sommar i p1
Eva Dahlgren, sommaren 1991, 1996 och 2010
 
Image result for mia och klara sommar i p1
"Mia och Klara", sommaren 2008
 
Lotta Lundgren Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Lotta Lundgren, sommaren 2012
Till top